sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Muutama sana sosiaalistamisesta

Olen saanut mukavasti pentutiedusteluja ja ennen kaikkea olen saanut varsin mukavia kotiehdokkaita. Olisi mukavaa, että näille tuleville pennuille löytyisi se oma rakastava koti perheenjäsenenä. Kuitenkin olen huomannut vastatessani tiedusteluihin kuulostavan papukaijalta, joten aikani kuluksi päätin tänne raapustella hieman siitä toitottamastani pentujen sosiaalistamisesta.

Koen omalta osaltani suurta vastuuta kasvattajana tuosta pentujen varhaisesta sosiaalistamisesta. Tänä päivänä tiedetään tutkimustiedon perusteella, että pennun aikaisen sosiaalistamisen merkitys koiran loppuelämään on korvaamaton. Tämän selittävät pennun kehittyvä aivokuori ja neuroniyhteydet. Merkittävän näistä tekee se, että yhteyksien syntymättömyyttä ei voida paikkailla enää myöhemmin. Mitä enemmän yhteyksiä ehtii syntymään kriittisenä kehityskautena, sitä enemmän koiralla on valmiuksia käyttää aivokapasiteettiaan. Hyvä hermosto myös osaltaan parantaa pentujen stressinsieto-, oppimis- ja vastustuskykyä. Hyvä hermosto ja stressinsietokyky vaikuttavat myös siihen kuinka koira aikuisena kykenee toiminaan vaativissa tilanteissa. Karkeasti sanottuna tämä tärkeä kausi ajoittuu 3-12 viikon välille. Koiran kehityksen 4 tärkeintä viikkoa koira viettää kasvattajalla ja toiset 4 uudessa kodissa.

Nämä neljä tärkeää viikkoa olen omalta osaltani valmistauttunut ja valmentautunut tekemään kaikkeni, jotta pennut saisivat kehitystään tukevan alun meiltä. Pennut tulevat saamaan erilaisia alustoja ja muita virikkeitä käyttöön ja ne tulevat totuttautumaan erilaisiin elämän ääniin. Niiden kanssa tullaan tutustumaan erilaisiin ympäristöihin ja autoiluun. Pennut tutustuvat myös lauman muihin aikuisiin koiriin, jolloin saavat opetella koiran kieltä. Ennen kaikkea pennut tulevat näkemään ja tapaamaan erilaisia ihmisiä ja tottumaan käsittelyyn. Pennut opettelevat oppimaan asioita mm. kohdetyöskentelyn ja hihnakäyttäytymisen alkeita. Toki pennuille suodaan myös elintärkeää lepoa.

Tiedetään, että nartun stressi voi siirtyä syntymättömiin pentuihin. Myös imettäessä stressaantunut emä voi imettää stressinsä pentuihin. Merkittävää tästä tiedosta tekee sen, että emän oloihin ja olotilaan saa kiinnittää huomiota jo tiineysaikana. Vieraita pennun katsojia ei myöskään ole syytä päästää liian aikaisin vierailulle. Meille tämä tieto tarkoittaa sitä, että Ruska saa joka ilta annoksen hyvän olon hormonia (oksitosiini) maharapsutuksien ja aatimisten (haluilun) merkeissä. On osaltaan jotain näyttöä siitä, että koiran silittely tuottaa koirallekin stressihormonien vastavaikuttajia. Minulle se ainakin toimii hyvin. 😊

Varhaisin sosiaalistaminen aloitetaan neonataalisella kaudella, joka käsittää ajanjakson 0-2viikkoa. Tällä ajanjaksolla pentujen käsittelyllä voidaan vaikuttaa suotuisasti koiran keskittymiskykyyn, kärsivällisyyteen ja henkiseen tasapainoon. Tälle ajanjaksolle ajoittuu myös Bio Sensor -ohjelma, joka alkujaan on kehitetty USA:n armeijan käyttöön tarkoituksenaan saada suorituskyvyltään parempia koiria. Nyttemmin Bio Sensor edesauttaa pentujen hyvää sosiaalistamista. Bio Sensor -ohjelma toteutetaan pennun ollessa 3-16 vuorokauden ikäinen. Ohjelmaan kuuluu viisi erilaista ärsykettä, jotka eivät kuulu normaalisti tämän ikäisen pennun luontaisesti kohtaamiin ärsykkeisiin. Erityisen tärkeää on noudattaa ohjelman ohjeita, sillä liiallinen pentujen stressaaminen ei ole suotavaa. Pieni tutkija minussa kiinnostui kovasti Bio Sensorista, joten pennut meillä tulevat käymään läpi tämän ohjelman. Osaltaan tämä on se piste iin päälle, jolla toivon tukevani pentujen kehitystä. En usko, että ohjelmasta voi olla haittaakaan, kun se toteutetaan täsmällisesti.

Sosiaalistamiseen vaikuttava asia on vielä emän tuoma esimerkki. Tutkimustieto tukee hyvin käsitystä, että 5-7viikon iässä pentu oppii paljon juuri emältään koirien käyttäytymistä. Vieroittaminen emästä liian varhain voi aiheuttaa myöhemmin rauhattomuutta, tuhoamiskäyttäytymistä, haukku- ja stressiherkkyyttä. Tältä osaltaan meillä tullaan noudattamaan luontaista vieroittamista eli Ruska omalta osaltaan saa ottaa vastuun tästä. Tässä iässä pennuille suodaan myös muita turvallisia koirakontakteja.

No nyt tuli käytyä läpi kasvattajan luona viettämä aika. Toivon osaltaan näiden toimien tuottavan reippaita pennun alkuja, jotka ovat valmiina valloittamaan maailman meiltä lähtiessään tai ainakin oman/omien ihmisten. Toivon myös, että näiden toimien myötä löytyy jokaiselle yksilölle sopivin koti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti